Ara que s’acaben les festes de Nadal, molta gent pensa que ha brindat amb cava. Però fins fa ben pocs anys, es brindava amb xampany (i, de fet, el mot cava o es desconeixia o s’interpretava d’una altra manera). Perquè sempre ha sigut xampany. Si consulteu qualsevol diccionari que no siga gaire recent ho comprovareu (vegeu l’apèndix al final d’aquesta entrada).
Però un bon dia, els productors de xampany de la Xampanya van registrar la marca o, més ben dit, van obtenir la denominació d’origen. I varen fer ben fet, perquè així protegeixen els seus interessos comercials. Per tant, els fabricants de xampany catalans, els de Requena o els del Cierzo o els italians no poden escriure xampany a les etiquetes del seu xampany. Exactament igual com els productors de conyac catalans o andalusos no poden escriure conyac i, per això posen brandy a les seues etiquetes. Però només algun esnob diu que pren brandi.
En el cas del xampany, els que el fabriquen a casa nostra van inventar el mot cava (que era una forma arcaica de dir cova o, també, una habitació o una cova amb les condicions ambientals adequades per emmagatzemar el vi) per a poder posar algun nom a l’etiqueta del xampany. Però, en una maniobra comercial ben hàbil, es van dedicar a promocionar el nou nom i, fins i tot, a vendre la idea que xampany i cava són dos vins diferents.
La maniobra ha tingut tant d’èxit que, si avui demanem xampany a un cambrer, probablement ens respondrà que no en té, però que, si volem, ens pot servir cava. O, pitjor encara (per als interessos de la vostra butxaca), en comptes d’un xampany català us en servirà un de francès.
Per cert, el DIEC2, el diccionari normatiu de l’Institut d’Estudis Catalans, ha reformat dues vegades en molt poc temps la definició de xampany:
La reforma del 2020 recuperava la definició original de la 1a edició del DIEC (i que coincideix, bàsicament amb la del Fabra): per a ser xampany no cal que s’haja elaborat a la Xampanya. Però el 2022 ha tornat a rebaixar el nom de xampany a un ús tradicional (podeu sospitar algun tipus de pressió?).
L’altre diccionari normatiu, el DNV de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua també reconeix que xampany i cava són la mateixa cosa (2a accepció de xampany):
Així que, si voleu ser genuïns i us agrada brindar amb bombolletes, feu-ho amb xampany. A mí em fa més gràcia el vi blanc però bé…
L’Eliana, 11 de gener de 2023
Apèndix
Xampany i cava a diversos diccionaris
Fabra (Diccionari general de la llengua catalana, Pompeu Fabra, 6a edició, novembre de 1974):
Xampany: Vi escumós elaborat a l’estil de Champagne.
Cava: Vena cava, una de les grosses venes per les quals, en els vertebrats que respiren aire, la sang torna a l’aurícula dreta del cor.(Noteu que el Fabra no recull cap accepció de cava com a sinònim de cova, celler o tipus especial de vi)
DCVB (Diccionari català-valencià-balear, Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll)
Xampany: Vi escumós elaborat a l’estil de la comarca francesa de Champagne.
Cava: (entre altres accepcions) Celler sota terra (Puigcerdà, Camp de Tarr.)
(Cava només és un celler sota terra en una ciutat i una comarca)
DIEC (Diccionari de la llengua catalana, Institut d’Estudis Catalans, 1a edició, setembre de 1995):
Xampany: Vi escumós criat en cava i elaborat a l’estil de la Xampanya.
Cava: (a més de la Vena cava, també és) Galeria excavada per tal de fer un dipòsit on la temperatura es mantingui igual tot l’any. / Cova / Lloc del celler, generalment subterrani, destinat a la conservació i l’emmagatzematge del vi una vegada elaborat. / Per extensió, Xampany.
DLC (Diccionari de la llengua catalana, Diccionaris de l’Enciclopèdia, 11a edició, setembre de 1990):
Xampany: Designació ordinària del vi escumós criat en cava, obtingut de varietats de raïm adients i que, en destapar l’ampolla, produeix una escuma o efervescència natural i persistent, a causa del seu contingut en diòxid de carboni dissolt en estat de sobresaturació.
(Ací no hi ha cap referència a la Xampanya, sinó una descripció física)
Cava: En els peixos pulmonats i en els tetràpodes, cadascuna de les venes que porten la sang venosa al cor. Cova / Excavació subterrània / Local del celler, generalment subterrani, destinat a la conservació i l’emmagatzematge del vi una vegada elaborat. / Xampany.
Diccionari valencià (GVA i IIFV, 2a edició, juny de 1996):
La definició de xampany és pràcticament idèntica a la del DLC