18 de gener de 2025

Una fórmula perfecta. Capítol desè: Trigonometria circular i trigonometria hiperbòlica

Les raons trigonometriques

Si teniu nocions de trigonometria, sabreu que, en un triangle rectangle \(ABC\), on l’angle \(C\) és recte, si \(a\) i \(b\) són els catets oposats (respectivament) als angles \(A\) i \(B\) i \(c\) és la hipotenusa, el sinus i el cosinus de l’angle \(A\) són

La propietat més important del sinus i el cosinus és aquesta: per a qualsevol valor de l’angle \(A\), \(\cos^2 A+\sin^2A=1\). Això és així pel teorema de Pitàgores: com que \(a^2+b^2=c^2\), \[\cos^2 A+\sin^2 A=\left(\frac ac\right)^2+\left(\frac bc\right)^2=\frac{a^2+b^2}{c^2}=1\]

Trigonometria circular

En un sistema de coordenades cartesianes, l’equació de la circumfència de centre l’origen de coordenades i radi igual a \(1\) és \(x^2+y^2=1\), perquè la distància del punt \((x,y)\) a \((0,0)\) és \(\sqrt{x^2+y^2}\). Llavors, si \(t\) és la longitud de l’arc comprés entre els punts \((1,0)\) i \((x,y)\), es diu que el cosinus de \(t\) és igual a \(x\) i el sinus de \(t\) és igual a \(y\): \(\cos t=x,\sin t=y\).

Si el punt \((x,y)\) és al primer quadrant, llavors en el triangle de la figura, de vèrtexs \((0,0)\), \((x,0)\) i \((x,y)\), els cosinus i el sinus de l’angle \(\alpha\) són també el cosinus i el sinus del nombre \(t\), perquè \[\cos \alpha=\frac x1= x=\cos t,\qquad \sin\alpha=\frac y1=y=\sin t\]

Sovint, tots (inclosos els matemàtics) confonem el cosinus i el sinus d’un angle amb el cosinus i el sinus d’un nombre (o d’un arc). Però no són ben bé el mateix. Primer de tot, perquè, en principi, només hem definit el sinus i el cosinus d’un angle agut; en canvi, qualsevol nombre real té un sinus i un cosinus.

Graus o radians?

De segur que sabeu mesurar els angles en graus (sexagesimals): un angle recte fa \(90^{\mathrm o}\), un de pla, \(180^{\mathrm o}\) i un de complet, \(360^{\mathrm o}\). Hi ha, però, una mida més útil, si més no, en Anàlisi Matemàtica, que és el radian, o, més ben dit, la longitud de l’arc: com que la longitud d’una circumferència de radi \(r=1\) és \(2\pi r=2\pi\), un angle complet recorre un arc igual a \(2\pi\), un de pla fa un arc igual a \(\pi\) i un de recte, un de \(\pi/2\). Un radian és un arc de longitud igual a \(1\), així que \(360^{\mathrm o}\) equivalen a \(2\pi\) radians, \(180^{\mathrm o}\) a \(\pi\) radians i \(90^{\mathrm o}\) fan \(\pi/2\) radians.

La relació entre la mesura dels angles en radians o en graus és òbvia: com que 180 graus és el mateix que \(\pi\) radians, \(180^{\mathrm o}=\pi\,\text{rad}\), és a dir, que \(x\) graus equivalen a \(x/180\) radians: \(x^{\mathrm o}=\frac{\pi}{180}\,\text{rad}\). Els exemples més interessants són aquests:\[0^{\mathrm o}=0\,\text{rad}\quad 30^{\mathrm o}=\frac{\pi}{6}\,\text{rad}\quad 45^{\mathrm o}=\frac{\pi}{4}\,\text{rad}\quad 60^{\mathrm o}=\frac{\pi}{3}\,\text{rad}\quad 90^{\mathrm o}=\frac{\pi}{2}\,\text{rad}\quad 180^{\mathrm o}=\pi\,\text{rad}\quad 360^{\mathrm o}=2\pi\,\text{rad}\]

Si no diem el contrari, se suposa que els angles els mesurem en radians: \(\sin t^{\mathrm o}\) és el sinus de \(t\) graus, però \(\sin t\) és el sinus de \(t\) radians.

Imaginem que un home camina sobre una circumferència, per exemple, de radi igual a un quilòmetre. Al vídeo següent, el gràfic de l’esquerra mostra la posició d’aquest home en cada instant: quan ha recorregut \(t\) quilòmetres es troba en el punt de coordenades \((\cos t,\sin t)\); els dos gràfics i els comentaris de la dreta mostren els valors corresponents del cosinus i del sinus. Noteu que quan l’home haurà recorregut \(2\pi\approx6{,}28\) quilòmetres, haurà donat tota la volta i es trobarà de nou en el punt de partida. Si continua caminant, tornarà a passar pels mateixos punts; això significa que el cosinus i el sinus són funcions periòdiques amb un període igual a \(2\pi\).

Com hem vist al vídeo, aquestes són les gràfiques del cosinus i del sinus:

Els radians també mesuren àrees

Els radians són la mida de la longitud dels arcs; però també podem interpretar-los com l’àrea dels sectors circulars: com que l’àrea del cercle de radi \(r=1\) és \(\pi r^2=\pi\), una simple regla de tres mostra que a un arc de longitud igual a \(t\) li correspon un sector de superfície igual a \(\frac{t}{2}\).

Aquest punt de vista és el que ens convé adoptar a l’apartat pròxim.

\[\left.\begin{array}{ccc} \text{long. d’arc} & &\text{àrea del sector}\\ 2\pi & \rule{10mm}{0.4pt} & \pi\\ t & \rule{10mm}{0.4pt} & A\\\end{array}\right] \longrightarrow A=\frac{t\pi}{2\pi}=\frac{t}{2}\]

Les funcions hiperbòliques

Si, en comptes de fer servir la circumferència de radi igual a \(1\), \(x^2+y^2=1\) dibuixem un triangle sobre la hipèrbola \(x^2-y^2=1\), parlarem del cosinus i el sinus hiperbòlics.

En la trigonometria circular, quan l’àrea del sector circular és igual a \(t/2\), el cosinus i el sinus de \(t\) són les coordenades del vèrtex \(B\), que es troba sobre la circumferència \(x^2+y^2=1\). De manera anàloga, el cosinus i el sinus hiperbòlics són les coordenades del vèrtex \(B\), que es troba sobre la branca dreta de la hipèrbola \(x^2-y^2=1\), quan l’àrea del sector hiperbòlic és igual a \(t/2\). El vídeo següent mostra com varien el cosinus i el sinus hiperbòlics a mesura que ens movem sobre la hipèrbola i, simultàniament, les gràfiques d’aquestes dues funcions.

Les gràfiques del cosinus i del sinus hiperbòlics són aquestes:

Per a cada propietat del sinus i el cosinus en podem trobar una de paraŀlela en el sinus i el cosinus hiperbòlics. Això és una conseqüència òbvia de la manera en què els hem costruït. La primera (i la més important) de totes és, per suposat, aquesta:

\[\cos^2 t+\sin^2 t=1\qquad\cosh^2 t-\sinh^2 t=1\]

Ara per ara no les justificarem. Únicament en mostrem algunes per veure’n el paral·lelisme:

No totes les propietats de les funcions trigonomètriques, però, en tenen una de paraŀlela en les funcions hiperbòliques. Els casos més evidents són aquests: el sinus i el cosinus són funcions periòdiques però el sinus i el cosinus hiperbòlics no ho són; el sinus i el cosinus són fitats (\(-1\leq\sin t,\cos t\leq 1\)) però el sinus i el cosinus hiperbòlics no ho són. Bé, en realitat, la qüestió és una mica més complexa.

És clara la relació profunda entre les funcions trigonomètriques i el nombre π. Al proper capítol veurem que en el cas de la trigonometria hiperbòlica el protagonista és el nombre \(\mathrm e\).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *